A Dravet-szindrómán belüli spektrum nagyon széles. A lefolyás egyéni. A gyermek fejlődése általában normális a betegség megjelenéséig. Ezt követően a legtöbb esetben a pszichomotoros fejlődés lelassul. Itt különösen szembetűnő a nyelvi fejlődés elmaradása.

A kognitív fejlődés és a rohamok gyakorisága tekintetében a prognózis nagyon eltérő. Vannak Dravet-gyerekek, akik nagyon jól reagálnak valamelyik lehetséges gyógyszer-kombinációra, és így meglehetősen atipikus Dravet-szindrómát mutatnak, kognitív károsodás nélkül, vagy csak enyhe tünetekkel. Az esetek többségében közepes vagy súlyos értelmi fogyatékosság esetén a lefolyás meglehetősen kedvezőtlen. Feltételezhető, hogy az érintett gyermekek mentális fejlődésében nemcsak az epilepsziás aktivitás, hanem genetikai és eddig ismeretlen tényezők is szerepet játszanak.

 

Rohamkiváltó okok:

A kisgyermekeknél a rohamok leggyakoribb kiváltó oka a testhőmérséklet gyors változása. A hőmérséklet-különbség 1°C-nál kisebb is lehet, a változásnak csak nagyon gyorsnak kell lennie.

Még akkor is, ha a testhőmérséklet normális, rohamok léphetnek fel a testhőmérséklet ugrása miatt, pl. alvás közben, amikor a test maghőmérséklete 36,4°C.

A rohamok gyakori kiváltói a következők:

§  37 °C feletti fürdővíz

§  egyértelmű hőmérsékletkülönbség a belső és a külső hőmérséklet között

§  külső hőmérséklet 30°C-tól

§  nem megfelelő ruházat (túl melegen vagy túl enyhén öltözve)

§  a láz emelkedése, de a láz gyors vége is

§  fizikai megterhelés

§  érzelmek (öröm/düh/izgalom)

§  fáradtság

§  stressz / zaj / nagy tömeg

§  fertőzések (hőmérséklet-ingadozás nélkül is)

§  gyors fény/árnyékváltás vagy villogó gyerekjátékok (fényérzékenység = fényérzé-kenység)

§  TV/számítógép, villogó lámpa (pl. disco fény)

§  visszatérő minták (mintaérzékenység)

A rohamok azonban kiváltó ok nélkül is előfordulhatnak.

Nem minden kiváltó tényező okoz görcsöket minden gyermekben. Néhány rohamot kiváltó mindennapi helyzet nem kerülhető el. Másokat viszont nem szabad elkerülni, mert fontosak a gyermek fejlődése szempontjából (érzelmek, szocializáció játszócsoportban, baráti találkozás, óvoda, iskola).