Alternatív terápiák

Nem-gyógyszeres kezelés is alkalmazható a rohamok megelőzésére éppúgy, mint más, gyógyszeres kezelésre nem javuló epilepsziák esetében. Ezek kiegészítik az epilepsziaellenes gyógyszereket. Tudni kell azonban azt, hogy minden Dravet-szindrómás gyermek egyedi, ami az egyiküknél „működik”, nem biztos, hogy a másiknál is fog. Ezek a nem-gyógyszeres kezelések változó eredményeket mutattak. Két fő alternatív terápia létezik.

Ketogén diéta

Ez egy zsírokban gazdag, szénhidrátokban szegény (alacsony cukortartalmú) diéta, ami azt jelenti, hogy az energiaszükséglet 90%-át a lipidek (zsírok) biztosítják.

Ráadásul nem csak a rohamok féken tartására van jó hatással, hanem javítja a magatartást is.

Fontos azonban megérteni, hogy a ketogén diéta nem egy olyan természetes kezelés, amely az epilepsziaellenes gyógyszerek helyettesítésére használható. Ez a kezelés képzett csapatot igényel: orvosokkal, ápolókkal és dietetikusokkal, továbbá a család teljes részvétele is szükséges.

Rendszeres orvosi felülvizsgálat indokolt annak érdekében, hogy felmérjék mind a hatékonyságot, mind az esetlegesen felmerülő mellékhatásokat.

Ez egy korlátozó diéta, és nem szabad összekeverni az organikus diétával.

Vagus ideg stimuláció (VNS)

A bolygóideg vezeti az agyból kiinduló ingerületet számos szervhez (tüdő, szív, belek, vérerek stb.), és a jelzést ezekből a szervekből vissza az agyba.

A Vagus Nervus/ideg Stimulálás/ingerlés (VNS) terápia ismeretlen hatásmechanizmus útján szabályozhatja az epilepsziás rohamokat.

A mellkas bőre alá sebészileg beültetett készülékből áll, a pacemakerhez hasonló. A készülék a bőr alá bújtatott vezetéken keresztül a nyaknál kapcsolódik a vagus ideghez.